Skip to main content

A Zsuzsi kisvasút újra eredeti fényében tündököl

A Zsuzsi kisvasút újra eredeti fényében tündököl

A teljes körű felújítást követően újra szállít utasokat a debreceni erdei vasút

Közel másfél évnyi kihagyás után újra közlekedik a Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen és Hármashegyalja végállomás között. A 771 millió forintból felújított mozdonyok és személykocsik mellett részlegesen megújult a vasúti pálya, illetve a Ruyter utcai indulóállomás épületei is. A Zsuzsi vasút Magyarország legrégebben működő kisvasútja, amely nevét első mozdonyáról kapta. Első szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között, így a vasúti vonal az átadó ünnepségen ünnepelte 138. életévét.

2020. július 16-án ünnepélyes keretek között adták át a jelentős rekonstrukción és korszerűsítésen átesett debreceni kisvasút infrastruktúráját. A mostani korszerűsítést megelőzően 2012-ben zárták le a fejlesztés első ütemét. Akkor csaknem 10 km hosszan végezték el a pálya rekonstrukciós munkáit, átépítettek két megállót és átadták a Természet Háza névre keresztelt új végállomást. Tavaly pedig kezdetét vette a kisvasút-fejlesztési program második üteme, melynek keretében közel 7 km hosszan pályakorszerűsítési munkálatokat végeztek, megújult három mozdony és három vasúti személykocsi, köztük az 1923-ban épült, egyben az ország legidősebb keskenynyomközön működő gőzmozdonya, valamint modernizálták a Ruyter utcai indulóállomás épületeit is. Az ünnepségen a korábban kiírt „Kisvasúti kalandom!” elnevezésű rajzpályázat alkotóit is köszöntötték, valamint a nyertes pályamunkákat is díjazták.

Tasó László, a választókerület országgyűlési képviselője ünnepi beszédében elmondta, hogy „a Zsuzsi Erdei Vasút az elmúlt 138 évben sok mindennek részese volt, fennmaradását elsősorban az őt körülvevő közösségnek köszönheti. Éppen ezért Debrecennek talán nincs is olyan lakója, akinek ne lenne valamilyen kellemes emléke a kisvasútról. A Gúthi-erdőt átszelő vasútvonal minden generáció számára különleges élményeket tartogat, és aki egyszer megtapasztalta a természet közelségét, aki egyszer átérezte a természet harmóniáját, az biztos, hogy vissza fog vágyni. Debrecen vendégszerető közössége pedig mindenkit visszavár, aki ebben a csodában újra és újra el akar merülni.”

A Ruyter utcai indulóállomás épületegyüttese különleges történelemre tekinthet vissza. A Nagyfűtőház feltehetően 1927-28-ban épült, amely robosztus főfalaival, külső nyerstégla díszeivel illeszkedik az akkori Debrecen városban honos középület- és városépítészeti irányelvek közé. Az épületen teljes homlokzat-felújítást végeztek a nyílászárók külső mázolásával együtt. A Kismotorszín pedig eredetileg nem vasúti épületnek készült, hanem gyakorlatilag fafeldolgozó és megmunkáló-műhely volt. Az épület falazatába nyíláskiváltást követően új kaput építettek be, amellyel lehetővé vált az épület maximális körbejárhatósága.

„Természetszerető társadalmat, csak természetjáró emberekkel lehet építeni, melyben a kisvasutak jelentős szerepet töltenek be, hiszen ezek közelebb viszik az embereket a vasutak mentén fellelhető természeti értékekhez. Egy jól működő kisvasút vonzereje élénkíti a térségében a turizmust, úticéllá válhat, javítja a helyi turisztikai célpontok elérhetőségét, generációkat mozgat meg, és attrakciókat köt össze. Mivel a hazai kisvasutak állapota az elmúlt évtizedekben leromlott, a felújításuk elkerülhetetlenné vált. Éppen ezért indítottuk el 2017-ben a hazai kisvasutak felújításáról és fejlesztéséről szóló átfogó programunkat, melynek köszönhetően újulhatott meg az ország legrégebbi kisvasútja is. Reményeink szerint ezzel a fejlesztéssel a Zsuzsi Erdei Vasút mostani 20 ezer fős éves utasszámát 50 ezer fő közelébe tudjuk majd növelni”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki kiemelte, hogy az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közösen egy reklámkampány keretében publikálta a „Kisvasútra fel” kiadványát, amely az érdeklődők számára átfogó képet biztosít a haza hálózatról, a vonatokkal elérhető látnivalókról és a vonalak által érintett természeti környezetről.

A Zsuzsi vasút naponta három szerelvénnyel várja a látogatókat. A Ruyter utcai állomásról kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 08:30, 11:15, és 14:15, Hármashegyaljáról visszafelé pedig 10:00, 13:00 és 15:30 időpontokban indulnak vonatok (hétvégén és ünnepnapokon 16:00 órától).

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds