Skip to main content

A világ leghosszabb bringás alagútja épül meg a Balaton alatt

A világ leghosszabb bringás alagútja épül meg a Balaton alatt

Kerékpáros alagúttal valósul meg a kis Balatoni Bringakörút, amely egyúttal a világ leghosszabbja is lesz a maga 3,2 kilométerével.

Több éves előkészítés után engedélyt kapott a Balaton alatt építendő kerékpáros alagút, amelynek kivitelezése már az idei nyári szezon végén megkezdődhet. A kiemelt turisztikai beruházás jelentősen növelni fogja a Balaton turisztikai vonzerejét, hiszen maga a kerékpáros alagút sokkal látványosabb lesz, mint egy szokásos alagút, valójában egyszerre lesz kerékpárút és ökoturisztikai látványosság.

A kerékpáros turisták lehetőségei jelentősen bővülnek, ugyanis a 2028-ra tervezett kerékpáros alagúton keresztül a 205 km helyett 74,6-ra rövidíthetjük a Balatoni Bringakört, így remélhetőleg még többen fogják betekerni a magyar tengert. Természetesen a „déli Balatonkör” is teljesíthető így, ebben az esetben a tanúhegyek és a déli part nagyobbik része lesz a látványosságok között. Az alagút megépítését a Tihany-Szántód komp menetrendje miatt van szükség: mivel 40 percenként induló hajó keresztül a Balatonon, ez egy átlagos bringásnak 16 km-es veszteséget jelent.

Az alagút maga egy igazi építészeti bravúr. Nem a tómeder alatt vezet el, hanem a tó alján fut a 3,2 km-es alagút, így az építkezés nem igényel fúrást, az elemeket tengeralattjárókhoz hasonló munkagépek helyezik a vízfenékre. A kerékpárút maga két sávos lesz, hogy ne akadályozza a kétirányú forgalmat. A víztől pedig egy magas nyomást is elviselő speciális plexicső védi meg a kerékpárosokat, így a közlekedési funkciója mellett lélegzetelállító látványosság is lesz, mindenki tekerés közben csodálhatja meg a Balaton gazdag állatvilágát a halakkal versenyezve.

Hogy éjszaka is járható legyen az útvonal, hosszú távon tervezik világító mélytengeri halak telepítését a Balatonba, így villamos energia nélkül is biztonságban tekerhetnek a kalandvágyók az alagútban.

A tervek szerint az év néhány napján félig vízzel fogják elárasztani az alagutat, hogy akár sup-pal, kenuval, kajakkal vagy akár vízibiciklivel is át lehessen rajta kelni, így a 2028-as Balaton átevezést akár már az új alagútban is meg lehet rendezni. A kivitelező fontolgatja szélgépek telepítését is, hogy ezeken a speciális vizes napokon akár kisebb vitorlások is átkelhessenek, és így megszervezhetővé válna a világ első víz alatti vitorlás versenye.

Mi is szeretnénk a Balaton medrében kerekezni, de sajnos ez csak egy áprilisi elsejei ötlet.

Ha a hülyeségen túl valódi kalandok is érdekelnek, nézz szét az aktivmagyarorszag.hu-n. A legjobb kirándulásokat, legszebb helyeket, legjobb látnivalókat mutatjuk be Neked.

Átbringázni a Balaton alatt ugyan még nem lehet, de Budapestről odáig már elég jól le tudsz tekerni. Erről készítettünk egy legalább ennyire szórakoztató filmet, minta fenti cikk.

Nézz szét túráink között!

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds