Skip to main content

A világ első madárszínháza épül a Hortobágyon

A világ első madárszínháza épül a Hortobágyon

Testközelből figyelhetjük meg a térség sokszínű madárvilágát

A világon egyedülálló ökoturisztikai létesítményt hoznak létre a Hortobágyi-halastó területén, ahol a látogatók testközelből figyelhetik meg az itt élő különleges madárvilágot. A Madárszínház olyan élményt fog biztosítani a nagyközönség számára, amelyet korábban csak a madármegfigyelők szűk csoportja élhetett át. A létesítmény elsődleges célja, hogy olyan módon láthassák az érdeklődők a vadon állatait, amire korábban még nem volt lehetőség, de a hivatásos fotósoknak is megfelelő körülményeket biztosít majd a felvételek elkészítéséhez. A projekt ötletét Máté Bence világhírű természetfotós adta, a projekt lebonyolítója pedig az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

A Hortobágyi-halastóra tervezett Madárszínház egy strukturált és üvegezett épület, ahol a látogatók szakvezetett túrákon keresztül, rendkívül közelről figyelhetik meg elsősorban a vízhez kötődő, félénk madarak természetes viselkedését és életmódját. Bepillantást nyerhetnek az állatok mozgalmas életébe az odúk elfoglalásától kezdve, a levegőben zajló vérre menő küzdelmeken, a táplálékért vívott csatákon, a nászon, a fiókaetetésen és nevelésen keresztül egészen a kirepüléséig.

A Madárszínház színháztermének befogadóképessége 40-50 fő, így szűken, de akár két iskolai osztály részére is lehetőséget biztosít környezetismereti, biológia vagy osztályfőnöki óra megtartására. Az építményt úgy alakítják ki, hogy a vízfelszín megközelítőleg szemmagasságban helyezkedjen el. „Ez az ötlet már körülbelül 10 éve megfogalmazódott a fejemben. Úgy éreztem, hogy ezt a varázslatos világot, amely a leseken keresztül a szemünk elé tárul, szélesebb körnek is meg kell ismernie, hiszen a természetvédelem kulcsfontosságú lesz az elkövetkező időszakban”, mondta Máté Bence természetfotós, a Madárszínház megálmodója.

A belső tér hangszigetelt, zajcsillapított, hogy a nagyobb csoportoknál elkerülhetetlen beszélgetés hangja ne zavarja el a madarakat. A vadászó, táplálkozó vagy pihenő madarak ezáltal néhány méter távolságból figyelhetők meg, amire kis befogadóképességű, főleg fotósok számára készült lesek kivételével még nincs példa. Az épület tájolása lehetővé teszi a minél hosszabb hátfényes használatot a detektív üveg felhasználásával. A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd. „Amikor Máté Bence bemutatta ezt az egyedülálló ötletét, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda örömmel állt a kezdeményezés mögé. Fontos, hogy ez a beruházás a térségre gyakorolt turisztikai és gazdasági hatásain kívül képes segíteni a környezeti és a természet szeretetére történő nevelést, ösztönözve ezzel az idelátogatókat annak megóvásában és védelmében”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy a projekt tökéletes összhangban áll a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 céljaival is.

Az egyedi látogatóközpont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén fog felépülni. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk talán legismertebb madarász helye, madárvilága iránt évről évre növekszik az érdeklődés a hazai és külföldi madarászok körében egyaránt. A tájegység 342 madárfajnak ad otthont, melyek közül 152 fészkel is a területen. Többek között megtalálható itt az összes hazai gémféle, a batla, a kárókatona és a kékbegy is. Őszi és tavaszi madárvonuláskor több tízezres vadlúd- és darucsapatok vonulnak keresztül a vidéken. A tó a Hortobágy első halastórendszereként épült meg több mint 100 éve. Az emberi kéz alkotta halastavakat idő közben a természet visszahódította, így az itt kialakult vizes élőhely a gazdag madárvilága miatt védettséget érdemelt ki a nemzeti parkkal együtt.

A Madárszínház engedélyes tervei készen vannak, így kezdődhet a kivitelezés. Az új látogatóközpont tervezetten 2 év múlva fogadhatja az első látogatókat.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds