Skip to main content

A Velencei-tó gyöngyszeme az új sorompóvölgyi turistaház

A Velencei-tó gyöngyszeme az új sorompóvölgyi turistaház

Már közel száz felújított turistaház várja a vendégeket Magyarországon

Tovább folytatódott a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, ezúttal a Velencei-tó mellett, a sorompóvölgyben készült el egy 56 fő befogadására alkalmas szálláshely felújítása. A készülő Budapest-Balaton kerékpárút egyik legfontosabb helyszíne lehet a most felújított sukorói Sorompóvölgyi Turistaház, amely a főváros és a Balaton között nagyjából félúton, a Velencei-tó tőszomszédságában található. A turistaház elsősorban az utazásaik során 1-2 éjszakát eltöltő aktív turisták fogadására számít.

A turisták körében közkedvelt célpont Sukoró, illetve a Velencei-tó környéke, hiszen közlekedési szempontból kedvező és könnyen megközelíthető az elhelyezkedése a pihenni vágyóknak.  Sukoró az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődött, hiszen kiépült a települést a Velencei-tavat körbejáró bekötő bicikliút, valamint a Sukoró-Nadap kerékpárút is. A fejlesztéseknek köszönhetően megélénkült a kerékpáros turizmus is. „Az elmúlt évtizedek alatt leromlott állapotúvá vált, szemetes, pókhálós környék most egy modern, minden igényt kielégítő, XXI. századi turistaházat kapott”, fogalmazott Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere.

Az új turistaház fejlesztésére az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 310,5 millió forint támogatást adott, amelyet Sukoró önkormányzata további 35,5 millió forinttal egészített ki. A turistaház fontos eleme lehet többek között az épülő Budapest-Balaton kerékpárútnak is, mivel a magyar tenger keleti része és a főváros között szinte félúton helyezkedik el. „Amikor a családommal körbetekertem a Balatont, az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan szálláshelyet találjak, amely be tud minket fogadni akár egy éjszakára is. Bízom benne, hogy ezen a Sorompóvölgyi Turistaház is tud majd változtatni a jövőben”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, utalva arra, hogy a turistaház elsősorban az aktív turizmust kereső vendégek látogatásra számít.

Az akadálymentesített turistaházat mozgáskorlátozottak is kényelmesen használhatják, a létesítmény matracszállásra kialakított tetőtére pedig a Velencei-hegységbe látogató iskolás osztályoknak, nagyobb turistacsoportoknak biztosít megoldást. A turistaház jó kiindulópont lehet azoknak, akik a közeléből induló turista és kerékpáros útvonalakat szeretnék bejárni. Az épület közvetlen közelében található a Sukorói Néprajziház, a panorámás pincesor, a Református templom, illetve a turistaháztól egynapos túrával bejárhatóak a helyi és környékbeli látnivalók is.

Az elmúlt években 98 turistaház felújítását támogatta az állam, és jelenleg is több mint 40 szálláshely fejlesztése van folyamatban.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds