Skip to main content

A turisták mostantól vízen is felfedezhetik Mosonmagyaróvár belvárosát

A turisták mostantól vízen is felfedezhetik Mosonmagyaróvár belvárosát

Összesen 10 új kiszállóhely létesül a Malom-ági Lajtán

30 millió forintból, 50%-os állami támogatással hajtottak végre turisztikai fejlesztést Mosonmagyaróváron, a Malom-ági Lajtán. A projekt keretein belül 9 helyszínen már létesítettek, további egy helyen pedig az év végére alakítanak ki új kiszállási lehetőségeket a vízi turisták számára, akik így az aktív program mellett a város legszebb részeivel is megismerkedhetnek. A Malom-ági Lajta ezzel a település belvárosának is szerves része lett.

Mosonmagyaróváron nem ez az első ökoturisztikai fejlesztés, amely a Malom-ági Lajtához kötődik. Korábban a „Határon átnyúló Ökoturizmus és vízisport a Lajtán” című pályázat során az osztrák Bruck a.d. Leitha város és Mosonmagyaróvár között vízi útvonalat építettek ki folyamkilométer táblákkal és helyenként ki-beszálló helyekkel. Később két vízicsúszdát létesítettek – amellyel végig kenuzhatóvá és kajakozhatóvá vált a Malom-ági Lajta –, illetve további kiszállóhelyeket hoztak létre, hogy az evezősöket és más aktív turistákat a városba csalogassák.

A mostani fejlesztés során a városban összesen 9 helyszínen alakítottak ki víziállásokat és lépcsős partfalkialakításokat, többek között a Beeresztő zsilip bal partján, a Gát utcai játszótéren, a Part Rendezvényháznál, a Macis játszótérnél, a Malom alatti kifolyónál, valamint a Malom-ági Lajta-torkolatnál, illetve a Jókai és Károlyi utcai hídnál is kiszállhatnak pihenni a vízi turisták. A projekt 2021 decemberében zárul, addigra a Tímár utcai gyalogos híd szomszédságába tervezett kiszállóhely is elkészül, és a korábban kialakított iszapfogók mederkotrása is megvalósul, hogy a további szakszerű üzemeltetés feltételei is adottak legyenek. „Bízom benne, hogy ez a térség vízi és kerékpáros turisztikai paradicsommá válik az elkövetkező években”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

2022 végére új víziturisztikai központ is épül a településen, amely vízitúrák kiindulópontjaként funkcionál majd. Az épületben vízi turisztikai információs központot alakítanak ki, ahol a látogatók megismerkedhetnek a vízitúrázás szabályaival, veszélyeivel és sajátosságaival, illetve a térségben elérhető vízitúra útvonalakkal. Emellett egy többfunkciós bemutató tér létesítését is tervezik, amely élményszerű és interaktív módon mutatja be a térség vízitúra útvonalait, a hajózás és az evezés térségi hagyományait, valamint a Lajta, a Mosoni- Duna, a Szigetköz és a Mosoni-sík élővilágát. Ezen felül a centrumban lehetőség lesz a hajók és a csónakok megfelelő tárolására, karbantartására, valamint biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés is.

További híreink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds