Skip to main content

A szegediek új futópályán róhatják a köröket

A szegediek új futópályán róhatják a köröket

Az újszegedi Liget után már a szegedi oldalon is van csúcsminőségű futókör

Szeged sűrűn lakott Makkosház nevű városrészének szabadidős területén, a Vértó partján alakították ki a város legújabb futókörét, melynek átadására 2020. október
8-án került sor. A város eredeti terveiben úgy szerepelt, hogy a Vértónál építendő futókör a Zöldváros-projekt része lesz, azonban egy időközben megnyílt pályázati lehetőségnek köszönhetően ezt a programból kivették, hogy a pálya korábban létrejöhessen. Az Országos Futópálya-építési Program keretein belül megvalósult beruházásra a város 45 millió forint állami támogatást nyert, melyet közel 65 millió forint összegű saját forrással egészített ki.

A futópálya megépítése a családok és a sportolni vágyók körében is népszerű terület rekonstrukciós programjának egyik első eleme. A tó körül végighaladó nyomvonalat úgy alakították ki, hogy az egy kilométer hosszú, rekortán borítású futókör a meglévő zöld növényzet lehető legkisebb irtásával legyen megvalósítható. A pálya létrehozását a Vértó környékének komplex zöldterületi rehabilitációja követi majd, várhatóan a jövő év folyamán. Szegeden jelenleg több szabadidős és a profi sportokat is segítő beruházás zajlik egyidőben.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a helyszín kiválasztása nem a véletlen műve volt, hiszen a futókör megépítése előtt is sokan kocogtak a tó körül, így erre a létező lakossági igényre született meg ez a minden tekintetben korszerű futókör.” A polgármester hozzátette, hogy folytatódik Szegeden a Zöld Város Program, és hamarosan 650 millió forintos költségvetés mellett újul meg a Vértó és környéke, aminek átalakításáról hamarosan lakossági fórumot vagy közmeghallgatást is tartanak. Egyelőre a futókörnek nincs világítása, de a fejlesztési program részeként ezt hamarosan pótolják, és így már egész nap használható lesz a pálya.

„Ha valaki legalább heti két és fél órát sportol, akkor az egészségben eltöltött várható élettartama több mint négy évvel növekszik”, kezdte beszédét Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki maga is futva érkezett az eseményre. „Ezekkel a beruházásokkal azokat a feltételeket szeretnénk megteremteni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek többet mozogjanak, és így egészségesebben éljenek. Az önkormányzat ezekkel a létesítményekkel sok száz év plusz, egészségben eltöltött időt biztosítanak a szegedieknek. Reméljük, hogy ez az új pálya sok környéken lakót fog futásra, sportolásra ösztönözni.” A kormánybiztos arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat a benyújtott pályázatában minden évben négy rendezvény megszervezését is vállalta a futókörhöz kapcsolódóan.

„Ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 millió forintot. A Vértó egy kilométeres körzetében 30 ezren laknak, amely igazolja azt, hogy mennyire jó helyre építették a most átadott futókört. A futóknak, kocogóknak, sportolásra vágyóknak aligha lehet panaszuk a jövőben. Mindenki használja egészséggel”, mondta Kozma József, a terület önkormányzati képviselője.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds