Skip to main content

A Rudolf-tanya már nemcsak a bringásoké

A Rudolf-tanya már nemcsak a bringásoké

Az erdei szálló kibővített kapacitással várja a természetbarátokat

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által nyújtott 16,5 millió forintos költségvetési támogatásnak köszönhetően szálláshelyekkel bővült a Rudolf-tanya kulcsosház. A tetőtér átépítésével összesen 14 fő befogadására alkalmas, fürdőhelyiségekkel ellátott szobákat alakítottak ki, melyeknek köszönhetően lehetővé vált kisebb csoportok, baráti társaságok és családok pihenése is.

2015. július 21-étől a turisták újra használatba vehetik a Mátra szívében, Galyatető alatt található Rudolf-tanya kulcsosházat, amely az elmúlt évben jelentős átalakításokon esett át. 2015-ben a kor igényeit kielégítő kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki melegítő konyhával, nagy földszinti közösségi térrel, szabadtéri sütési-főzési lehetőséggel, azonban akkor még színvonalas elszállásolásra nem volt lehetőség. A mostani fejlesztés ennek a körülményeit teremti meg az idelátogatók számára.

„2010-től az aktív erdei turisták igényeinek kiszolgálására hálózatszerű fejlesztések történtek az erdőgazdaság területén, több száz kilométer kerékpározásra alkalmas erdészeti feltáróút kijelölésével és több pihenőpont kialakításával”, mondta Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója. A mátrai Szalajkaház és Fenyvespuszta, majd a bükki Pazsagi Turistaház is olyan céllal létesült, melyeket több száz kilométer gyalogos turistaút és kerékpározásra, illetve lovaglásra alkalmas erdészeti feltáróút köt össze.

A Rudolf-tanya kulcsosház tekintetében az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a jelenlegi infrastruktúra mellett a szálláshellyel is rendelkező pihenőház sokkal jobban betöltené funkcióját. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében a tetőtéri pihenőhelyiség területén két nagyobb (4 ágyas) és két kisebb (3 ágyas) szoba jött létre könnyűszerkezetes megoldással, így egy mindösszesen 14 fő részére szálláshelyet biztosító, a kor igényeinek megfelelő komplex épületegyüttes alakult ki a Mátra kerékpárút hálózatának részeként.

„A Kormánybiztosi Iroda célja, hogy elősegítse, felkarolja és támogassa az aktív kikapcsolódást lehetővé tevő fejlesztéseket, korszerűsítéseket. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programon keresztül a természetben szívesen töltött aktív napok számát szeretnénk növelni. Az idén támogatott házakkal együtt több mint 50 turistaház újul és újult meg. A Rudolf-tanya és a hozzá hasonló házak kedvező áron, remek színvonalon várnak mindenkit, melyek találkozások révén a természet közelségével igazi feltöltődést tesznek lehetővé. Éppen ezért mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy próbálja ki,”, bíztatott Dörnyei Kristóf, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda referense.

A Rudolf-tanya eredetileg az 1860-as években épült, a Károlyi család tulajdonában lévő uradalom vadaskertjének egyik vadászházaként, amely Károlyi Gyula jó barátja, Wenckheim Rudolf után kapta nevét. Az épület a grófi birodalom államosítása után rögös úton került az erdőgazdálkodó vagyonkezelésébe, amely a századfordulóig még munkásszállóként működött. Az EGERERDŐ Zrt. az épület szerepkörének felülvizsgálatát követően kezdte el a funkcionális átalakításokat, melynek köszönhetően a Mátra turisztikai hálózat komplexebbé vált, az egyre népszerűbb erdei sportok hódolóit pedig színvonalasabb szolgáltatások várják.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy ”ha összehasonlítjuk a mai társadalomban élők életét a megelőző korokban élt emberekével, akkor azt láthatjuk, hogy kivételesen komfortos, biztonságos körülmények állnak rendelkezésre. Ennek ellenére a modern kor embere nincs jól, hiszen a kényelmes élet ellenére tele vagyunk félelmekkel, kétségekkel és szorongással. Ez a rossz állapot nagymértékben köszönhető a természettől, a normális világrendtől történő elszakadásnak. A turista- és kulcsosházak erre jelentenek megoldást, melyek az erdei harmóniába történő visszatérésen keresztül teljes mentális és szellemi felfrissülést tesznek lehetővé.”

A turistaház 3D modellje itt megtekinthető.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds