Skip to main content

A plébániák épületeiből alakítottak ki zarándokszállásokat a Cserhátban

A plébániák épületeiből alakítottak ki zarándokszállásokat a Cserhátban

A lelki feltöltődést is segíti a Szent József és a Szent György Zarándokszállás

Két új szálláshely várja a zarándokokat és a turistákat a Cserhátban. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében, összesen 41 millió forint támogatásból a Nyugat-Cserhát északi lábánál fekvő Szügyön az évtizedek óta lakatlanul álló plébánia épületében hozták létre a Szent József Zarándokszállást, a Cserhát lankái közt elhelyezkedő Romhányban pedig az egyházközség kántorlakásából alakították ki a térségben hiánypótló Szent György Zarándokszállást. A fejlesztések célja, hogy a zarándokok és a turisták számára jól felszerelt, a mai kor elvárásaink megfelelő szálláshelyeket tudjanak biztosítani, ahol a kikapcsolódás mellett lelki feltöltődést is átélhetnek a látogatók.

Szügy települését különleges zarándokútja, természeti adottságai és kulturális emlékei Magyarország aktív turisztikai térképére helyezik. Az Ipoly-völgye határában fekvő, Budapesttől másfél órányi távolságra elhelyezkedő településre egyre több fiatal család költözik. A települést a Mária út jelzésével jelölt turistaút köti össze a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel. Így a minden évben megrendezésre kerülő ferences zarándoklat is Szügyön halad át. A környékbeli látnivalók közül a Dudáskai Leánykökörcsin Kilátó, a Berekalja halastavak és víztározó, a csesztvei Madách kúria, a 800 éves Árpádkori templom, a nyírjesi tavak és vadaspark, valamint a tanösvény együtt akár több napos, természetközeli és aktív kikapcsolódást, táborozást biztosít az ide látogató turistáknak. Az 5 kilométerre található Balassagyarmaton a Palóc Múzeum, a helytörténeti múzeum, az első bicikli múzeum és a vármegye háza rosszabb időjárás esetén is izgalmas programokat biztosít.

Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

A szügyi plébánia épületét korábban a helyi plébános életvitelszerűen használta, de már évtizedek óta lakatlanul áll. Mivel a plébánia zarándok- és turista útvonalak mentén helyezkedik el, így a felújítás célja az volt, hogy az energetikailag korszerűsített épület matracokkal bővítve akár 25 fő számára biztosítson szálláslehetőséget az év bármely időszakában. A felújítási munkálatok során kialakításra került egy új vizesblokk (3 illemhely és egy mosdó) és zuhanyzó, megvalósult a belső nyílászárók cseréje, festés és a pincefödém szigetelése is. Az épületet kívülről kifestették és szigetelést is kapott. A Váci Egyházmegye és a hívek adományainak köszönhetően 2021-ben a zarándokszállás tetőszerkezete is megújul.

Szügytől körülbelül félórányi, Budapestről bő egyórás autóútra, a Cserhát lankái közt található Romhány, egy Árpád-kori település, melynek nevét már az 1200-as években említette oklevél. A községen keresztülhalad az Országos Kéktúra Nógrádot és Becskét összekötő szakasza. A környék turisztikai élményekben gazdag, hiszen a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán található Prónay-kilátó, a Bánki-tó, a térség történelmi és természeti látnivalói rengeteg élményt kínálnak az egyre növekvő számú bakancsos turistának. Körülbelül félórás autóúttal elérhető a Tsitári forrás – Mária kegyhely, amely a forrásvíz okozta csodálatos gyógyulások következtében vált ismert zarándokhellyé.

A Romhányi Plébánia felújított szálláshelyén, a Szent György Zarándokszálláson, 19 fő tud kényelmesen megszállni, de a hagyományos nyári táborok alkalmával akár 30 főt is tudnak majd fogadni. A munka nem áll meg, az épület homlokzatának és tetőszerkezetének korszerűsítése még további források bevonását igényli, a zarándokszállás körül található kert kialakítása pedig most is folyamatban van. A jövőbeni tervek között szerepel sportpályák kialakítása, a gyógynövénykert bővítése, táborhely, játszótér és közösségi tér létrehozása a jelenlegi pajtaépületben. „Elképzelhető, hogy a felújításoknak köszönhetően jövőre Szügy és Romhány településeken keresztül is vezet majd egy fantasztikus zarándoktábor útvonal”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Képek a Szent György Zarándokszállásról:

Képek a Szent József Zarándokszállásról:

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds