Skip to main content

A megújuló turistaházak száma folyamatosan növekszik

A megújuló turistaházak száma folyamatosan növekszik

Két év alatt három turistaház újul meg az Aggteleki Nemzeti Park területén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság eddig 56,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. A „Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére” című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió forint, a NOMÁD Baradla Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére 6 millió forint, míg a Kövirózsa Apartmanház korszerűsítésére 2020-ban 17,5 millió forint támogatást biztosított az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója két, az Aggteleki Nemzeti Park területén található, jelentős felújításokon átesett létesítményt adott át 2020. június 23-án, így a korszerű Szalamandra Ház, valamint a megszépült Nomád Baradla Kemping és Turistaszálló már várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

„A most lecsengett koronavírus-járvány rengeteg negatív hatást gyakorolt a társadalmakra, a gazdaságokra világszerte. Csupán a természet az, amely profitált mindebből, hiszen a környezetszennyezés csökkenése, a károsanyag-kibocsátás mérséklése régóta nem tapasztalt pozitív változásokat hozott. A bezártság az embereket is inkább a természet irányába fordította, amely egy nemrég közzétett kutatás alapján a hazai, azon belül is leginkább az aktív turizmus térnyerését eredményezte. Mindez óriási lehetőséget jelent, hiszen idén sokkal többen akarják hazánk szépségeit megismerni. Erre adott válaszaink egyike, hogy teljes mellszélességgel támogatjuk az ehhez szükséges feltételrendszer megteremtését és megújítását. Ebben a törekvésünkben a mai nap egy újabb mérföldkő”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy a most szombaton átadásra került Tiszafüred-Poroszló között húzódó kerékpárúttal, a Nyaralóhajó-program kezdetével, valamint az „Üdv itthon” kampány elindulásával – amely hazánk kevésbé ismert, ugyanakkor annál csodálatosabb tájaira hívja fel a figyelmet – elrajtolt az idei év aktív turisztikai szezonja, melyben a vendég-, kulcsos- és turistaházaknak kiemelt szerepük van.

A most elkészült fejlesztés helyszínéül szolgáló Szalamandra-Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló Szögligeten a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben található. Az 1953-ban laktanyának létesített épültet 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezeli, és ökoturisztikai bázishelyként működik. A 2,5 ha területtel rendelkező erdei iskola 60 fő befogadására alkalmas szálláshellyel, társalgó-étkezővel, illetve felszerelt konyhával rendelkezik, amely alkalmas táborok, osztálykirándulások szálláshelyéül, és egyéni vendégek elhelyezésére is.

„Mi, akik ezen a környéken lakunk, tudjuk és hisszük, hogy az ország legszebb részén élünk, és ennek megfelelően igyekszünk kialakítani mindazt a környezetet, amely egyre több ember számára jelent természeti és helyi értékeinél fogva különleges vonzerőt. A Nemzeti Park munkatársai azokért dolgoznak, akik a városi létből kiszabadulva képesek még rácsodálkozni az ország természeti szépségeire, a vidék vonzerejére, az erdő csendjére a maga élővilágával. A rekonstrukció végével egy fontos fejezet kezdődhet, amellyel az ide látogatóknak már csak élni kell”, nyilatkozta Riz Gábor országgyűlési képviselő.

A beruházásnak köszönhetően megtörtént az épület fűtéskorszerűsítése, a melegvíz-rendszerének átalakítása, illetve a modern és akadálymentes vizesblokkok, tisztálkodó helységek rekonstrukciója. A fűtési energiaszükséglet termelését és hatékonyabb elosztását új generációs fatüzelésű kazánok beépítésével, radiátorok teljes cseréjével oldották meg. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelését jól szabályozható, víztakarékos, hőtárolós tartályok beépítésével biztosítják. A fejlesztés megvalósításával az ide érkező látogatók, turisták részére egy modern, a jelenkor igényeinek megfelelő szálláshely elérésére nyílik lehetőség.

Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a fejlesztés elsődleges célját az igazgatóság központi feladatával állította párhuzamba, miszerint „erdei iskolaként a legfontosabb küldetésünk a fiatalok, a gyerekek környezeti nevelése, hiszen a természeti értékek megóvása hiábavaló, ha azokat nem tudjuk bemutatni és nem tudjuk szemléltetni, hogy ezek az értékek hol helyezkednek el egy átlagos ember értékrendjében. Tehát a lényeg mindig a gyermek, és a gyerekekhez kapcsolódó programok, így ez a hely erre a célra alakult.”

A Nomád Baradla Kemping és Turistaszálló közvetlenül a Baradla-barlang aggteleki bejárata („Aggteleki Cseppkőbarlang”) mellett található Aggteleken. A vendégek igényük szerint választhatnak az olcsó szálláshelyektől kezdve az új téliesített rönkfaházakig bezárólag. A kemping és a fogadótér területén tágas füves térség, játszótér, piknikező hely áll a vendégek rendelkezésére. A Turistaszálló épületében található a Baradla Étterem, amely bármely napszakban biztosítja az étkezési lehetőséget egyéni vendégek és csoportok számára is. Az itt történt felújítás célja a hőenergia ellátás javítási-fenntartási költségeinek csökkentése a teljes rendszer modernizációjával és a melegvíz előállítási költségeinek csökkentése.

A Kövirózsa Apartmanház Aggtelek község egyik legszebb helyén épült 2002-ben az Ördögszántás karrmezőjének lábánál, az Aggteleki-tó mellett. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2005-ben turistaszállásként kezdte meg az épület üzemeltetését, amely jól felszerelt, kényelmes szállást biztosít akár 16 személy részére is.  A szálláshely melletti túraútvonalakra, tanösvényekre könnyen rácsatlakozhatnak a kirándulni vágyók a Baradla barlang bejárata és Jósvafő felé is. A felújítás keretében olyan minőségi változások zajlottak, melyek segítik a szálláshely gazdaságos üzemeltetését. A korszerűbb berendezéseknek és a különböző felújításoknak köszönhetően az ide érkezők komfortérzete javul az igények magasabb színvonalon történő kiszolgálása révén.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds