Skip to main content

Különleges helyek, amelyeket nem lehet kihagyni a Felső-Tiszán

Különleges helyek, amelyeket nem lehet kihagyni a Felső-Tiszán

A Felső-Tisza vidéke különösen gazdag műemlékekben. A Tisza ártéri ingoványa megvédte ezt a területet a török megszállástól, ezért rendkívüli gazdagságban maradtak fent a régi korok épített emlékei. Magyarország északkeleti csücskében e táj jellegzetes képe, hangulata és hagyományai is megőrződtek. Ismerd meg és fedezd fel ezeket az építészeti emlékeket!

Középkori templomok

Csarodai református templom

A Felső-Tisza-vidék ékszerdobozai közül talán a legkülönlegesebb a csarodai „mosolygó szentek temploma”. A 13. századi templom onnan kapta nevét, hogy középkori freskóin a szentek a megszokott ájtatos ábrázat helyett mosolyognak. A freskókat a 16. században, amikor a falu lakossága kálvini hitre tért, lemeszelték, és a mennyezetet kazettás faragványokkal, a falat népies növénymotívumokkal díszítették. A mosolygó szentek az 1970-es években, a templom restaurálásakor bukkantak elő a mészréteg alól.

Tákosi református templom

A szomszédos Tákos református temploma szintén nevezetes: „mezítlábas Notre-Dame”-ként becézik, mert döngölt agyagból és fából készült fehér falai, malomkőre épült szószéke az egyszerűséget hirdeti, miközben színpompás mennyezete, szószéke ámulatba ejtő művészi gazdagságról tanúskodik.

Gyügyei református templom

A gyügyei templom Árpád-kori falusi templomaink egyik épségben megmaradt emléke, igazi látványossága a hajó és a szentély 18. századi, festett famennyezete, illetve szószéke és karzat mellvédje. A kazettás mennyezet különlegessége, hogy nagy számban fordulnak elő szimbolikus jelentést hordozó figurális kazetták. A gyügyei református templom műemléki helyreállítását 2004-ben Europa Nostra díjban részesítették, amely az európai műemlékvédelem legrangosabb kitüntetéséve.

Szamostatárfalvai református templom

Fehérgyarmat és Csenger között egy parányi kis Árpád-kori templommal ismerkedhetünk meg Szamostatárfalván. Nagyon különleges látványt nyújt falainak homlokzati díszítése, melynek lényege, hogy a téglák rövidebb oldalát sötétre égették, a falakat pedig vakolatlanul hagyták. Ugyanezzel a dekorációs módszerrel találkozunk a közeli Csengerben és Csegöldön. A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit.

Gyalogtúra haranglábtól dagadólápig

Várak és kastélyok

Szabolcsi földvár

A 10. században emelt szabolcsi földvár Magyarország legszebb és legnagyobb méretű fa-föld erőssége. A régi földvárak úgy készültek, hogy a gerendaszerkezetet földdel töltötték fel. A szabolcsi földvárnál a faváz már nem látható, de az egykor azt kitöltő föld háromszög alakú hatalmas sáncai megmaradtak.

Szent László örökségtúra

Andrássy-kastély, Tiszadob

A Felső-Tisza-vidék egyik ékköve a holtágak között megbúvó tiszadobi Andrássy-kastély, melyet Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök, az Andrássy út névadója építtetett a francia Loire folyó menti lovagi várkastélyok mintájára. A soktornyú épület nevezetessége a Rippl-Rónai József által tervezett színes üvegablak és a park sövénylabirintusa.

Cégénydányádi Kastélypark

A 19. században a környék birtokosa, a Kende család alakította ki a kastélyparkot angol mintára a Szamos folyó partján, a klasszicista stílusban építtetett családi kúria mellett. A több mint 14 hektáros kastélypark természetvédelmi oltalom alatt áll. Ha szeretnél a Felső-Tisza-vidék természeti értékeiről átfogó képet kapni, mindenképpen látogass el Cégénydányádra. Februárban téltemetőtúrával, tavasszal fülemülék éjszakájával, ősszel madárgyűrűzési bemutatókkal, valamint a kastélyparkot bemutató vezetett túrákkal várják az érdeklődőket.

Tavaszköszöntő séta a Cégénydányádi Kastélyparkban

Érdemes megnézned a Felső-Tisza-vidék két másik büszkeségét is: a pácini és a vajai reneszánsz várkastélyokat. A 15–16. században épült impozáns épületekben ma modern, interaktív kiállítások elevenítik fel a múltat. A barokk stílusú kállósemjéni Kállay-kúriában pedig akár ki is próbálhatod az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós 1931-es Ford A modelljét.

Szamos menti körtúra

Népi építészeti emlékek

Túristvándi vízimalom

Túristvándi két és fél évszázados vízimalma a régió egyik legismertebb látványossága. Magyarország utolsó működő vízimalmát a Nepomuki Szent János napján rendezett molnártalálkozón minden évben beindítják. Ezenkívül számos népi lakóház, tájház idézi fel ezen a vidéken a különböző korok hajdani életét.

Vízitúra az Öreg-Túron

Szatmárcsekei csónakfejfás temető

Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei csónakfejfás temető. Máig nem tudni, miért állítottak a helyiek álló ladik alakú kopjafákat elhunytjaik sírja fölé. Van, aki szerint a régi bárkás temetések hagyományára utal ez a szokás, más úgy látja, nem is csónakot, hanem emberi arcot formáznak a fejfák.

Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

Sóstói Múzeumfalu

A nyíregyházi sóstói erdő szélén felépített Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amely egy valódi falu kicsinyített másaként működik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt néprajzi tájegységének (Szatmár, Rétköz, Nyírség, Nyíri Mezőség és Bereg) néprajzi kultúráját, lakó- és gazdasági épületeit mutatja be a múzeum, eredeti bútorokkal, használati tárgyakkal és munkaeszközökkel.

Várostörténeti bringatúra Nyíregyházán

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Felső-Tisza vidék és Nyírség

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds