Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDuna-Dráva Nemzeti ParkDél-DunántúlMurafölde

Kirándulások a Dráva mentén, Őrtilos környékén

By 2021.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A kirándulás két elemből tevődik össze: első eleme a Dráva-ártér tanösvény, második eleme az Őrtilosi Szentmihály-hegy és a Fesztung, valamint a Vasút-oldal túraútvonal.

A körülbelül 1 óra alatt végigjárható, 1 km hosszú Őrtilosi Dráva-ártér tanösvény a dél-zalai jelzett turistaút-hálózathoz csatlakozik. Az őrtilosi vasútállomásnál, a drávai vízitúrák táborhelyének közelében található kiindulópont könnyen megközelíthető. Az útvonal bejárásával a látogatók megismerkedhetnek a Dráva folyó és árterének természeti értékeivel.

A Drávával párhuzamosan, Őrtilostól a beleznai vasúti megállóig húzódó Vasút-oldal túraútvonal kb. 4 km hosszú, az út mentén számos természeti és történelmi érdekesség található. A túrázók a Szentmihály-hegyről és a Fesztungról eléjük táruló panorámában gyönyörködhetnek, majd az illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágával ismerkedhetnek meg.

A Dráva Európa azon kevés folyóinak egyike, mely természetes partvonalon, háborítatlanul építi, rombolja medrét. Ezt a folyamatot a trianoni határ vonala bizonyítja a legjobban, melyet az akkori sodorvonal szerint jelöltek ki, s amelytől ma már helyenként meglehetősen távol hömpölyög a folyó vize. A majd 200 m széles, tiszta vizű folyó 8-9 km/h sebességgel viszi hordalékát, görgeti kavicsait.

Látnivalók

Dráva-ártér tanösvény

A túrázók a Dráva vadregényes vízi világába nyerhetnek betekintést; az ártér változatos növényvilága, a vízimadarak látványa békés kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

Szentmihály-hegy

Az Őrtilos fölött magasodó Szentmihály-hegy legmagasabb pontján áll az 1740-ben épült, Szent Mihályról elnevezett kápolna. A kápolna mellől a domboldalról pazar panoráma tárul a túrázók elé, innen jól látni a Mura és a Dráva folyók találkozását.

Fesztung

A Drávát kísérő magaspart őrtilosi szakaszának egyik legszebb panorámát nyújtó pontján található a Fesztung, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelye. A magyarul erődöt jelentő hely elnevezése a XIX. században használt német hadinyelvből ered. Valójában itt nem volt sosem erőd, ez egy ütegállás volt, amit Perczel Mór építtetett a drávai átkelők védelmében. A Fesztung egy maroknyi honvédre emlékeztet, akik a legenda szerint 1848. szeptemberében itt tartóztatták fel – még ha csak időlegesen is – Jellasics horvát bán seregeinek átkelését.

Ritka növények között bandukolva

Belezna felé indulva a Vasút-oldal túraútvonalon az országban egyedülálló növénytársulások mellett haladhatunk. A bükkelegyes gyertyános tölgyesben bandukolva tavasszal a virágzó a hármaslevelű fogasír, a hármaslevelű szellőrózsa és a pofók árvacsalán virágait vehetjük szemügyre – e növényfajok Magyarországon egyedül itt fordulnak elő!

Új-Zrínyivár

Az útvonal érinti az Új-Zrínyivárt, amely az egykor Zrínyi Miklós által építtetett palánkvárnak, és a hazát védelmező hadvezérnek állít méltó emléket. A várat Zrínyi Miklós 1661-ben emeltette, abból a célból, hogy a törökök által elfoglalt Kanizsát innen indulva fel tudják szabadítani; az építmény emellett a török betörések megakadályozását is segítette. Zrínyi Miklós innen indította el a híres téli hadjáratát 1664-ben, amikor egészen Eszékig eljutott, s ott felégette a törökök utánpótlásvonalát biztosító eszéki hidat. A területen mind a mai napig rendszeresen végeznek régészeti feltárásokat. A feltárások nyomán előkerült és 2020 nyarán rekonstruált Zrínyi-kút (hadikút) fontos nevezetesség a térségben.

+ Programtipp

Gyékényes fontos vonzerejét képezik a kavicsbányatavak. Közülük kiemelkedő jelentőségű a Kotró, ami 2011-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet is. A kavicsbányák 1920 óta működnek, a bányatavak vize pedig olyan tiszta, hogy a Kotró hosszú időn keresztül Somogy megye ivóvíz-tartalékának számított. A látótávolság a víz alatt akár a 3–8 métert is elérheti. A mély tavakban búváriskola is működik, de a vizeket a horgászok is szívesen látogatják.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Nagykanizsa Tourinform

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Autóval a Csurgó-Gyékényes-Őrtilos útvonalon, vonattal a 30. sz. Székesfehérvár-Gyékényes vonalon.

Térkép

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds