Skip to main content

5+1 tipp: így varázsolhatod a Múzeumok Éjszakáját a természet ünnepévé!

5+1 tipp: így varázsolhatod a Múzeumok Éjszakáját a természet ünnepévé!

Ha hiszitek, ha nem, a Múzeumok Éjszakája programsorozat évről évre közelebb vihet a természethez is! Mutatjuk, melyik helyszíneken, milyen események által szerethettek bele még jobban hazánk és környezetünk szépségeibe. Nincs más dolgotok, mint június 22-én estére választani egyet az alábbi „Múzéj-programok” közül!

1. Lápjárás az Őrségben

Izgalmas, már-már misztikus kalanddal vár titeket az Őrségben a szőcei láp. Ha arra járnánk, mi biztosan odacsábulnánk! Az még hagyján, hogy a Lápok Háza interaktív kiállítása mellett ismeretterjesztő előadás is lesz az őrségi erdők éjszakai lakóiról, illetve vetítés az állítólag ott rejtőző démonról… Ami viszont csúcs: aki nem fél elemlámpát ragadni, és belefülelni az éjszaka hangjaiba, az a többiekkel közös sétát is tehet a Tőzegmohás láprét tanösvényen a – remélhetőleg – csillagos ég alatt! Az előzetes regisztrációhoz kötött program záróakkordja az éjszakai lepkék megfigyelése lesz.

Részletek itt

A szőcei tőzegmohás láprétet is érinti az Őrség egyik legérdekesebb kerékpáros útvonala, az Őrség 4.

Élmény kerékpártúra az Őrségben (Őrség 4)

2. Holdfénytúra Badacsonyban

A Múzeumok Éjszakáját a badacsonyörsi Folly Arborétum is megünnepli. Június 22-én már késő délután lesz egy pincelátogatással egybekötött borséta és egy különlegesnek ígérkező Szentivánéji borvacsora a tűz jegyében… Utána egy varázslatos sétát is tehettek a kertben mesés képek és legendás fák között! Fél nyolckor esti tárlatvezetés lesz Kállai Mártonnal, az „Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi” fotókiállítás alkotójával, kilenckor pedig mágikus holdfénytúrára indulhattok.

Részletek itt

A Balaton-felvidék legszebb körpanorámájában gyönyörködhettek az arborétumot is érintő túrán.

A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig – Kellemes túra a Balaton-felvidéken

3. Pogácsás-teás vonatozás Zalában

Ha a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal „múzeuméjszakáztok”, a dízelmozdonyos járattal 19:45-kor fogtok kigördülni Lentiből Zajda-Doboskert megállóhely felé, ahonnan 21 óra körül tértek vissza. Lentiben a kiállítóterembe 19:00 és 21:30 között térhettek be, a múzeum – gyertyafényes tárlatvezetéssel – a Múzeumok Éjszakája alkalmából ingyenesen látogatható. Ráadásul minden résztvevőt pogácsával és teával várnak!

Részletek itt

A Murafölde szívébe vezető kerékpártúra a bringások egyik nagy kedvence.

Murafölde túra

4. Szentjánosbogárles a Dunakanyarban

Szentjánosbogár-figyelő különvonatot indít a Kemencei Erdei Múzeumvasút, ami már önmagában is elég romantikusan hangzik a szerelmeseknek – a kisvasutak szerelmeseinek pláne, a szentjánosbogarak rajongóiról nem is beszélve! Este fél 9-től várnak titeket is: a vonat indulásáig körbenézhettek a múzeumban, bekukkanthattok a mozdonyszínekbe. A különvonat fél 10-kor indul Kemence állomásról Feketevölgybe, ahonnan csendben lefelé gurulva, meg-megállva figyelhetitek a bogarak légi táncát. A szervezők mindenkit előzetes bejelentkezésre biztatnak, hogy kellő számú kocsit tudjanak előkészíteni.

Részletek itt

Kemence falu hangulatos környékét ismerhetitek meg A legek völgye kerékpártúrán.

A legek völgye

5. Panorámajárat a budai hegyekben

A MÁV-Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a Hűvösvölgy állomáson 19 óráig nyitva tartó kiállításai, valamint a 17 és 19 óra között kedvezményesen igénybe vehető vonatai mellett igazi attrakcióval készül! A 18:55-kor induló Panoráma expressz Hűvösvölgy és Széchenyihegy között (oda-vissza) páratlan ízelítőt nyújt a budai hegyek hangulatából és az erdő közelségéből. Ha ti is ott lesztek a kilátókocsik szerencsés utasai között, Széchenyihegy állomáson a Gyermekvasút 75. évfordulója alkalmából berendezett időszakos kiállítást is megtekinthetitek. A különvonat alkonyatkor érkezik vissza a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan lenyűgöző kilátást élvezhettek a fővárosra! A szerelvény itt várja meg a naplementét, majd indul tovább a hűvösvölgyi végállomásra.

Részletek itt

Igazi erdei felfedezőútra hív a csendes Farkas-völgyön keresztülfutó zöld körút turistajelzés.

Zöld körút

+1. Vizek és élőviláguk első kézből Esztergomban

Ha a Múzeumok Éjszakáját a Dunakanyarban töltenétek, az esztergomi Duna Múzeum ismeretterjesztő programjain a család minden korosztálya jól szórakozhat! Ilyen lesz 18 órától a „Kalandozás Európa vizein” képes úti beszámoló, melyet az esztergomi hajós, Papp Attila tart, aki az elmúlt egy évből jó két hónapot a vízen töltött. Vagy 20:15-től a „Vízipók és barátai” élővilág-bemutató Mészáros Ádám okleveles hidrobiológussal. Az élő állatokat is felvonultató programon a vízi gerinctelenek – vízipókok, szitakötők, vízicsigák, csiborok és más élőlények – világával ismerkedhettek meg közelebbről.

Részletek itt

Edzettebb kerékpárosok akár a Gerecsétől is eltekerhetnek Esztergomig.

A Gerecse lábától Esztergomig

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds