Skip to main content

5 szuper családi túratipp nem csak gyereknapra

5 szuper családi túratipp nem csak gyereknapra

Itt a gyereknap, ilyenkor minden a kicsikről szól. Töltsétek együtt ezt a különleges napot aktívan a zöldellő természetben, ahol megannyi izgalmas élménnyel gazdagodhattok. Válogatásunkban most összeszedtük nektek egy csokorba az 5 legtutibb tanösvényt és minitúrát, amelyet akár kisgyermekkel is könnyen teljesíthettek. Kalandra fel, válasszátok ki a legizgalmasabbat, vagy ami a legközelebb van hozzátok, és fedezzétek fel a természet varázslatos világát!

1. Járd végig Vuk ösvényét a Budai-hegyekben!

A II. kerületi macis játszótérről indul a 12 állomásos Vuk ösvénye, amely irodalmi felfedezésre hívja a család apraját-nagyját. A két és fél kilométeres kalandösvény körülbelül másfél-két óra alatt kényelmesen bejárható, és egy szabálytalan kört leírva vezet fel egészen az erdő fölé tornyosuló dolomittömbhöz, melyre Oroszlán-sziklaként szoktak utalni. Az ösvény felfedezéséhez töltsd le a Digitális Vándor alkalmazást, amely Android és iOS operációs rendszerrel működő készülékekre egyaránt elérhető!

2. A Börzsöny és a Naszály között – A Gyadai tanösvény

Budapesttől csupán 40 percnyi autóútra található a családok egyik legkedveltebb úticélja, a Gyadai-rét. A látogatóközpontnál található hangyavasút nagy sikert fog aratni a kisebbek körében. A látványos tájon végigvezető, 13 állomásos tanösvény kicsiknek és nagyoknak egyaránt élmény. A sétát billenőhíd, mocsár felett kanyargó pallósor és erdei függőhíd teszi még izgalmasabbá.

A Börzsöny és a Naszály között – A Gyadai tanösvény

3. Vadnyugati sziklavilág

Pilisborosjenőn az egész család együtt csodálhatja meg a Teve-szikla formációit vagy az Egri csillagok című film díszleteként épült várromot, amely ma is kiváló terepet nyújt egy izgalmas felfedezőtúrának vagy épp számháborúnak. A Kálvária alatt találod a kék jelzésű turistautat, amely egyben a Kevélyhegyi tanösvény is, majd innen rövid időn belül érkezel meg a Teve-sziklákhoz. A tanösvényen továbbindulva következő állomásod az egri vár másolataként ismert kőépítmény. A falakat elhagyva a kék kerékpáros jelzéssel ellátott úton tudsz visszasétálni a településre.

Vadnyugati sziklavilág

4. Mátraházai körtúra

Merülj el a mátrai erdő szépségében és fedezd fel azt egy körtúra keretében! Irány Mátraháza, ahol egy közepes nehézségű túra hív feltérképezésre. Kutasd fel a Mátra egyik ékszerdobozát, Sástót, melyhez a kicsik kedvencén, a Béka tanösvényen keresztül juthatsz el. Sétálj a tó körül, bérelj csónakot, majd csodáld meg a páratlan panorámát a kilátóból! Töltsd meg a kulacsod a Rákóczi-forrásnál, de ne hagyd ki a Máriácska kegyhelyet sem! Végül pedig kövesd a Mátra első turistaútját, amely Széky István nevét őrzi, hogy visszajuthass Mátraházára a hűs Kalló-völgyön keresztül.

Mátraházai körtúra

5. Panorámatúra az óriások orgonáinál a Szent György-hegyen

A Szent György-hegyen a térség talán legszebb formájú bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és egy ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget, a Sárkány-barlangot is felkeresheted. Ezen az útvonalon nem kell felkapaszkodnod a vulkán tetejére, kultúrtörténeti körsétán látogathatod meg az oroszlánfejjel díszített forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket, a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek pedig az elhagyatott, a szóbeszéd szerint kísértetjárta Ify-kápolnánál borzonghatnak.

Panorámatúra az óriások orgonáinál a Szent György-hegyen

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds