Skip to main content

5 kirándulás nagyböjtre, a szerzetesek misztikus világába

5 kirándulás nagyböjtre, a szerzetesek misztikus világába

Gregorián ének, gótikus katedrálisok, misztikum, legendák, erdő mélyén megbújó kolostorok. Valami ilyesminek képzeljük el a szerzetesek világát. Most kezdődik a nagyböjt, ami az elmélyülés időszaka és a tavasz beköszönte is egyben. Ehhez 5 nagyon jól passzoló kirándulást szedtünk össze, ahol egyszerre kiszakadhattok, elmélyülhettek és rácsodálkozhattok az újjáéledő természetre, illetve a szerzetesek titokzatos világára. Induljatok el, mert ez jobb lesz, mint a Rózsa neve!

A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig – Kellemes túra a Balaton-felvidéken

Jártatok már a lenyűgöző Folly Arborétumban és a salföldi pálos kolosorromnál? Ha nem, akkor most ezt a két látnivalót egyszerre pipálhatjátok ki ezen a közepesen nehéz, de annál látványosabb túrán. Induljatok el Badacsonyörsről a szőlőföldek és présházak között a Tóti-hegy tövébe, ahonnan a csúcsra felérve teljes panoráma tárul elétek a Balaton-felvidék tanúhegyeire! Innen kövessétek a zöld jelzést, amíg el nem éritek az erdő mélyén megbújó gótikus salföldi pálos kolostor romjait! A festői Folly Arborétum fáinak árnyékában lazítsatok egyet, és gyönyörködjetek a varázslatos parkban! Ha rápihentetek a túra hátralevő részére, akkor kapaszkodjatok fel az Örsi-hegy tetejére, és élvezzétek az elétek táruló kilátást!

A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig – Kellemes túra a Balaton-felvidéken

A Bódvától a pálosok szár-hegyi kolostoráig

Ezen a túrán a környék egyik nevezetességéhez, a majdnem 700 éves szár-hegyi kolostor romjaihoz kirándulhattok el, útba ejtve látványos kilátópontokat, ahonnan megcsodálhatjátok a csonkaságában is gyönyörű Esztramos-hegyet vagy a messziről kéklő Rakaca-víztározót. A Bódvarákó központjából a vízfolyást követve induljatok el! Ha a gerinchez közeledve az Esztramos csonka teteje már feltűnik, akkor hamarosan eléritek a kék négyzet jelzést, ahol döntenetek kell, hogy milyen úton akartok feljutni a Mile-hegyre: hosszú, de könnyebb séta során, vagy megküzdötök a rövidebb, de szinteket is tartalmazó útvonallal? Válasszatok bárhogy, a Rakaca-víztározó kék tükre mindenképpen elvarázsol titeket. Ha a Szúnyog-domb mellett is elhaladtatok, akkor a Martonyi pálos kolostorromhoz tett kitérő után a gerincről a Hosszú feljárón lefelé haladva visszaereszkedhettek a Bódva völgybe.

A Bódvától a pálosok szár-hegyi kolostoráig

Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

A bazilika melletti liturgikus térről észak-északkeletre a remetelakásokhoz tudtok felkapaszkodni. A Meszes-tető oldal lazább részeiben kialakult természetes üregeket a középkor során mesterségesen mélyítették, faragták tovább, így alakítva ki ezeket a lakokat. Ha a térről észak-északnyugat felé indultok, akkor pedig a Szent László-szurdokát és a Szent forrásokat lehet elérni. A forrás az 1960-as évekig még csordogált, de sajnos napjainkra már elapadt víz, melyhez egy Szent László monda fűződik: lovagkirályunk a kunok ellen harcolva lovával átugratta a helyi hasadékot, földet érve pedig forrást fakasztott. A csodatévő víz gyógyító erejét a zarándokok is használták.

TIPP: Mivel itt egy Digitális Vándor ösvényt is találtok, így érdemes a mobilotokkal együtt végigjárnotok az útvonalat. Töltsétek le a Digitális Vándor alkalmazást, hogy még izgalmasabb élményben legyen részetek!

Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

Boroszlán tanösvény, Bakony

A Gerence-patak szurdokvölgyéből induló 7 kilométer hosszú Boroszlán tanösvényen 8 tájékoztató tábla segítségével ismerhetitek meg a Magas-Bakony különleges természeti értékeit. Induljatok el a piros sáv és a piros T jelzését követve az Odvas-kői-barlang irányába, amit egy, az ösvényről leágazó keskeny úton, a piros omega jelet követve értek el! A barlangba belépve az ősember egykori nappalijában találjátok majd magatokat, de a hely a török elől bujkáló falusiaknak és a bakonyi betyároknak is az egyik rejtekhelye volt. A körtúra ezután felvezet a Kőris-hegy tetőrégiójába, amely az Öreg-Szarvad-árok völgyében vezet vissza a kiindulóponthoz.

Boroszlán tanösvény, Bakony

Szent Márton hegyének meghódítása – kirándulás a Pannonhalmi Főapátsághoz

Mielőtt bevetnétek magatokat a tápi szőlők közé, a túra kiinduló pontján mindenképpen nézzétek meg a tápi Hegysor tájházait! Innen tovább haladva az egykori apátsági majornál egy istálló, egy szokatlanul nagyméretű kút és egy elhagyott, hosszú cselédház repít titeket vissza a múltba. A Szent Imre-hegyen megbújó erdei kápolnához az Illaki-erdőn keresztül juthattok el. A Pannonhalmához tartozó Tóthegytől szelíden emelkedő út vezet az Apátsági Gyógynövénykert és az Arborétum mellett, majd a dombtető nyergéből a Pannonhalmi Főapátságban gyönyörködhettek.

 

Szent Márton hegyének meghódítása

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds