Skip to main content

4+1 ünnepi kirándulás húsvétra

Körtúra a tarcali bányatónál

A hétvégén egyesek Jézus feltámadását ünneplik, mások az igazi tavasz beköszöntét. Mivel mással lehetne ünnepelni a természet és lelkünk újjáéledését, mint egy kellemes túrával… 5 kirándulást gyűjtöttünk össze, melyek során a természet szépségét és keresztény örökségünket vagy népi hagyományainkat egyaránt megcsodálhatod.

Tarcali panorámatúra

Húsvét a feltámadásról szól, így természetesen egyik legjobb helyszín ezt átélni az ország legnagyobb Krisztus-szobra. A tíz kilométeres kirándulás Tarcal központjából indul. A gyümölcsfákkal beültetett panorámaút a domboldalon kanyarog a település fölé magasodó Áldó Krisztus-szoborhoz. A szobrot Petró Attila építtette. A 8,5 méter magas, közel 50 tonnás mű öt faragott gránittömbből áll.

Megnézem a túrát

A Cserhát tenyerén

A Hollókői Húsvéti Fesztivál méltán az ország egyik leglátogatottabb rendezvénye ezekben a napokban. Ha erre jársz, és túráznál egy kicsit, ajánljuk neked az ország egyik legkülönlegesebb kilátóját. A Teremtő tenyerében érezheted magad, ha felkapaszkodsz a kilátóhoz. 2020-ban készült el Csíkszentmihályi Benjámin kezet formáló, fából készült alkotása. Itt kézen állva nézhetsz körbe, mert bemászhatsz a tenyérbe, a hüvelykujjra is. Az alattad húzódó táj látványa pedig kárpótol a kaptatókért.

Megnézem a túrát

Szerzetesek és menekültek óvóhelyén, nemzeti kegyhelyen – Szentkúti remetebarlangok

Zarándokhelyként ismerik legtöbben a mátraverebélyi bazilikát, ahova a katolikus vallás legnagyobb ünnepén mindenképpen érdemes ellátogatnod. Egy egészen rövid sétát ajánlunk itt, viszont látnivaló annál több akad. A Meszes-tető sziklafalába a középkorban szerzetesek alakítottak ki lakóüregeket, ahova elvonulhattak imádkozni. A remeték lakhelye mellett Szent László királyunk miatt is nevezetes a hely: a monda szerint a kunokkal harcoló uralkodó lova a szakadékot átugorva forrást fakasztott a földből. A Digitális Vándor alkalmazással még interaktívabbá teheted a sétát.

Megnézem a túrát

Pilisi kolostortúra

Kolostorromok egész sorát vonultatja fel a Pilisben vezető túránk, melyet hossza miatt inkább az edzettebb kalandoroknak ajánlunk. A 25 kilométeres útvonal első látnivalója a dömösi Prépostsági Altemplom. Ezt követik a pilisszentléleki, a klastrompusztai, a pilisszentkereszti templomromok, melyek mind a múlt titkaival várnak téged.

Megnézem a túrát

Kisújbánya és Óbánya közt a Mecsekben

Nem zarándokhely, húsvéti fesztivált sem tartanak… Mégis mi keresnivalója ennek a túrának a listán? Ha végigjártad a 11 kilométeres útvonalat és megcsodáltad a Ferde-vízesést, a Pisztrángos-tavat és a Kelet-Mecsek egyéb kincseit, térj be Zengővárkonyra! Itt találod a Míves Tojás Múzeumot, ahol a Kárpát-medence minden csücskéből találsz húsvéti tojást, de még távolabbi országokból is vannak itt díszes darabok. Biztos, ami biztos, készülj locsolóverssel!

Megnézem a túrát

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds