Skip to main content

2021 legmenőbb turistaházai

2021 legmenőbb turistaházai

Idén is sok turistaház újult meg országszerte, így a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program során összesen megújult turistaházak száma elérte a százat. Nézzük, melyek voltak az idei év legkiemelkedőbb turistaszállás fejlesztései.

Turistakomplexumok

Két nagy turistaház komplexum is elkészült az évben. A Zemplén szívében, a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomásához közel jött létre a térség legfejlettebb turistaháza, a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ. A Karancs-Medves vidék csodálatos természeti környezetében, a somoskői vártól 400 méterre, a Medves-fennsík peremén pedig megnyitotta kapuit a Somoskői Kirándulóközpont.

Megnyílt a Zemplén első turistaház-komplexuma

Tanulás az erdőben

Az erdei szálláshelyek nemcsak a természetjáróknak szolgálhatnak pihenőhelyként, hanem a természet szeretetét, a természetvédelem fontosságát is közvetíthetik, erdei ismereteket adhatnak át. Ezeket a célokat szolgálja az idén átadott erdei iskolaként, oktatási központként is funkcionáló négy turistaszállás. Erdei iskolai foglalkozásokon vehetnek részt a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ, Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola, a Csapody István Természetiskola és a Fekete Gólya Oktatási Központ és Bakancsszállás látogatói is.

Korábban határt védtek, most gyerekeket tanítanak a frissen átadott turistaházban

Modern turistaházak az Országos Kékkörön

Összesen 6 turistaház újult meg az Országos Kékkör vonalán. Ha a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán haladsz, a Zselicben a Meteor kulcsosház, a Mecsekben pedig a Gyopár kulcsosház és a Kelet-Mecsek Turistacentrum is modern körülményeket kínál. Az Országos Kéktúrán is még több korszerű szálláshely közül választhatsz. A Mátrában az Ágasvári Turistaház, a Putnoki-dombságban a Pohánka Vendégház, a Vértesben a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház a Cserhátban pedig a Szent György Zarándokszállás vár.

A Pohánka vendégházzal új szálláslehetőség nyílik a kéktúrázók számára

Éjszaka az arborétumban

Szálltál már meg füvészkertben? Agostyáni Arborétum a Gerecse egyik páratlan szépségű helyén, a Bocsájtó-völgyében, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől pedig alig egy órára található. Itt helyezkedik el hangulatosan felújított Agostyáni Arborétumi Kulcsosház.

Megújult kulcsosház várja a turistákat a Gerecse füvészkertjében

Zarándokszállások

Négy felújított épülettel bővült az ország zarándokház hálózata is. A Szent Jakab zarándokút Tihany-Pannonhalma szakaszán három megújult szállás is várja a zarándokokat. Az önkormányzat raktárhelyiségéből alakították ki a Szent Mihály-völgyi Zarándokházat Városlődön, egykori parasztgazdaság területén hozták létre az Üröm Porta pihenőhelyet Pannonhalmán, a Tihanyi Bencés Apátság pedig vadonatúj zarándokszállást alakított ki Aszófőn. A Cserhát lankái közt elhelyezkedő Romhányban az egyházközség kántorlakásából alakították ki a térségben hiánypótló Szent György Zarándokszállást.

Az El Camino mentén, Aszófőn épül zarándokszállás

Az év turistaháza 2021

2021-ben második alkalommal szerveztük meg az Év Turistaháza szavazást, ahol szoros versenyben az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Szelcepuszta turistaszálló nyerte el az Év Turistaháza címet a nagyközönségtől 1139 szavazattal.

A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvence

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds