Skip to main content

20 éves a Kemencei Erdei Múzeumvasút

20 éves a Kemencei Erdei Múzeumvasút

Útjára indult a 15 millió forint állami támogatással felújított C50-es mozdony

Élmények a családnak a természetben és környezettudatos nevelés. Ennek a gondolatnak jegyében zajlott 2020. július 25-én a Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasúti napja. Kemence a kisvasutak között különleges helyet foglal el, az egyik legnépszerűbb vonal,  amely főleg a friss levegőnek, a vonatozás élményének és a kemencei végállomáson található múzeumnak köszönhető. A Kisvasutak Baráti Köre közhasznú egyesület elhivatott tagjai idejüket és energiájukat nem kímélve dolgoznak a kisvasút felvirágoztatásán.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található. A Kemence és a Feketevölgy között közlekedő kisvasút Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett vonala. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm-es nyomtáv és az úgynevezett görpályás vonalvezetése. 2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai állították helyre a korábban kizárólag erdészeti célú, és árvizek által súlyosan megrongált kisvasutat, amelyet ma az Egyesület tagjai működtetnek a nyári félév hétvégi napjain.

Családoknak, kisebb túrákra vágyóknak érdemes bejárni Kemence környékét, mert a település és a környező erdő is számos izgalmas látnivalóval kecsegtet. Nyári programként ajánlatos felkeresni a kemencei strandot, amely a kisvasút vonala mellett található, Godóvár megállóhelynél. A strand hidegvizes medencékkel felszerelt, ezek kiváló választásnak bizonyulnak a forró nyári napokon. Ugyanakkor jó hír a kerékpáros túrák kedvelőinek is, hogy Kemencéről igen jó minőségű út vezet Királyháza-Diósjenő felé, illetve a Csarna-völgy is kedvelt útvonal a terepet választó kerékpárosoknak. Érdemes meglátogatni a környék nevezetességeit is, hiszen számos történelmi emlék, turisztikai célpont érhető el Kemencéről egy-két órás tekeréssel. Túrázás során a szerencsés keresgélő akár több ezer éves cápafogat is találhat.

„Magyarországon teljes életmódváltásra van szükség, amelyben az egészséges és aktív életmód általános mintává válik.” – kezdte köszöntőjét Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A kormánybiztos elmondta, a kemencei kisvasút jubileuma ünnepi alkalom is, amikor megállhatunk és örülhetünk annak, hogy az elmúlt időszakban mennyit fejlődött Magyarország, különösen az aktív kikapcsolódás területe.  Az utóbbi tíz évben a kormány támogatásával megvalósult aktív turisztikai fejlesztések közül kiemelkednek a kisvasutak. A terület 2017 óta és a következő években két ütemben összesen 22 milliárd forint támogatásban részesül. Az elmúlt héten átadták a debreceni Zsuzsi kisvonatot, felújításra került a nagycenki kisvasút és a Mátravasút, zajlanak a fejlesztések a királyréti és a lillafüredi kisvasútnál is, és a kemencei vonal felső szakasza is megújul.

A kisvasút 20. születésnapja alkalmából megrendezett eseményen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, az EMMI parlamenti államtitkára elmondta, hogy minden olyan fejlesztés, amely az élménygazdag környezettudatos nevelés eszköze lehet, illeszkedik a Nemzeti Alaptantervbe. „Az új Nemzeti Alaptantervben hangsúlyosabb szerepet kap a természetvédelem. A környezettudatos nevelésre nem csupán tantárgyak keretei között kerül sor, hanem azokon kívül is, ugyanis az Ökoiskola Program több mint 1000 iskolában építi be a környezettudatosságra való nevelést a diákok életébe, de vannak más egyéb programok melyek szintén ezt a célt szolgálják, többek között ilyen a fenntarthatóság témahét, a világ legnagyobb tanórája vagy a Csodaszarvas Program.”

A fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a családok, gyerekek és idősek is az aktív kikapcsolódást választhassák. A kisvasút eljuttatja őket az erdőbe, sok esetben a kisvasút maga a kirándulás célja, a kisvasutazás miatt vállalnak több kilométer túrázást a Börzsöny gyönyörű tájain. A vonatok csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján. Vonatindulás Kemence állomásról: 10:00, 11:30, 13:00, 14:45, 16:00, 17:30, illetve visszafelé, a Feketevölgy állomásról: 10:45, 12:15, 13:45, 15:20, 16:45, 18:15.

Kemencéről kiindulva a kisvasút mentén a termeszetjaro.hu készített egy családdal, gyermekkel is könnyen teljesíthető 10 km-es körtúrát, amelyet jól lehet ötvözni a kisvasutazással.  A túra leírása a termeszetjaro.hu oldalon itt található.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds