Skip to main content

11+1 varázslatos erdei túra a Madarak és Fák Napjára

11+1 varázslatos erdei túra a Madarak és Fák Napjára
Mi mással ünnepelhetnénk a Madarak és Fák Napját, mint egy fantasztikus túrával, a zöldellő tavaszi erdőben? Ennek alkalmából most válogatásunkban összeszedtünk neked 11+1 könnyed erdei túrát, amellyel a csodás lombok között töltheted a napot, egy kis madárcsicsergéssel társítva. Irány a természet!

1. Varázslatos körtúra a Holdvilág ároknál, a Pilisben

Kirándulást keresel Budapest közelében? Kalandozz el a lenyűgöző Pilisbe és fedezd fel a Holdvilág-árkot egy közepes nehézségű, 9.8 kilométeres körtúra keretében! Indulj el a Dobravoda-hegy déli oldalán, ahol a Nagy-Csikóvár és a Pörgelóci-hegy közötti szurdokban lefelé fogsz ereszkedni, majd a Holdvilág-árok varázslatos ösvényén haladj tovább. Ha kiélvezted a szurdokvölgyet, frissítsd fel magad a Domini-forrásnál, majd irány lefelé a Karolina-árkon. Ne felejts el letérni a Bölcső-hegyi kilátó felé, hogy egy pazar panorámával koronázhasd meg a túrádat.

Varázslatos körtúra a Holdvilág ároknál

2. Mátraházai körtúra

Merülj el a mátrai erdő szépségében és fedezd fel egy körtúra keretében! Irány Mátraháza, ahol egy közepes nehézségű, 8.5 kilométeres túra invitál a feltérképezésre. Kutasd fel a Mátra egyik ékszerdobozát, Sástót, melyhez a Béka tanösvényen át juthatsz el. Sétálj a tó körül, bérelj csónakot, majd csodáld meg a páratlan panorámát a kilátóból. Töltsd meg a kulacsod a Rákóczi-forrásnál, de ne hagyd ki a Máriácska kegyhelyet sem, ahol oly sokan imádkoznak és találnak gyógyulást. Végül pedig kövesd a Mátra első turistaútját, mely Széky István nevét őrzi, hogy visszajuthass Mátraházára a hűs Kalló-völgyön keresztül.

Mátraházai körtúra

3. Csarna-völgyi gyalogtúra a Börzsönyben

Vedd célba a Börzsönyt, a vadregényes erdők birodalmát!
A Kemencéről induló, közepes nehézségű gyalogtúra az egykori kisvasút vonalán halad, aminek a látványa igencsak mesébe illő. A majd’ 14 km-es kirándulás során felfedezheted még a Börzsöny egyik pompás kilátóját is, melyet a gyerekek garantáltan imádni fognak!
A Csóványos tetején álló kilátó igazi kuriózumnak számít, hiszen tiszta időben a Magas-Tátra csúcsaiban, valamint a Schneeberg hegyvonulatában is gyönyörködhetsz. Ne hagyd ki!

Csarna-völgyi gyalogtúra

4. Grand Canyon a Nógrádban

Nem kell ám messzire utazni ahhoz, hogy egy kicsit Amerikában érezhessük magunkat. Nekünk is van Grand Canyonunk, csak azt nem Arizona állam rejti, hanem a bámulatos és egyedülálló Palócföld!
Ezt a 7.3 kilométeres, könnyed kirándulást a gyerekek is biztosan élvezni fogják! A Páris-patak szurdokvölgye csodálatos látványt nyújt a különlegesen ívelt kőzetfalával, valamint a sárga és barna tufarétegek váltakozásának játékos csíkozásával. A falak közé szorított ösvényt kisebb sziklák, meg-megcsillanó víz és kidőlt fák teszik még kalandosabbá.

A Palóc Grand Canyon

5. Zemplén varázslatos panorámái

Impozáns várak, kastélyok, gyönyörű természeti látnivalók – ugye te is kedvet kaptál? Akkor irány a Zemplén!
Középhuta ideális kiindulópont a természetjárásra, innen egy 12.9 kilométeres közepes nehézségű túra vezet a Zemplén legszebb tájain. A csörgedező patakon átkelve a Mlaka-rétre kapaszkodhatsz fel, ahonnan pedig a Sólyom-bércet, a Regéci várat, a Huta-patak völgyét és a hegygerinc hullámzását csodálhatod meg. Tovább haladva a Kerek-kő ormáról nyíló fenséges panorámát se hagyd ki!
Az erdőkben sétálva számos érdekességgel találkozhatsz, mint például az Istvánkúti erdészház, a Kastélyszálló pazar épülete vagy a Flórika-forrás. Fedezd fel mindenképp! 

Zemplén varázslatos panorámái

6. Szilvásváradi körtúra a Bükkben

Pattanj kisvasútra, majd sétálj végig Szilvásvárad legszebb részein!
A szilvásváradi erdei vasúton, közel 4 kilométeres úton varázslatos erdei környezetben kanyarognak a szerelvények a Gloriette-tisztás felé, ahonnan gyalog folytathatod tovább a könnyed, 6 kilométeres kirándulást. Miután felkapaszkodtál az Istállóskői-barlanghoz, visszafelé a Fátyol-vízesést, a Szikla-forrást és a Bükk két vízi ékkövét is megcsodálhatod.

Szilvásváradi körtúra kisvasúttal és gyalog

7. Gyalogtúra a Mecsek legszebb völgyében

Kapcsolódj ki a Mecsek mediterrán vidékén és látogass el a Kelet-Mecsek egyik legszebb részére! A közepes nehézségű, 14 kilométeres túra Óbányáról indul, a pisztrángos tavaktól, majd a patak mentén halad, ahol olyan természeti csodákat láthatsz itt, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő szikla. Innen az út Kisújbányán, majd Somos-hegyen folytatódik, végül pedig eljuthatsz a Belátó-kilátóhoz is, ahonnan pazar kilátás nyílik.

Gyalogtúra a Mecsek legszebb völgyében

8. Határokon át térben és időben a Kőszegi-hegységben

Nyerj bepillantást a határtalan természet és a változatos táj titkaiba az Írottkő Natúrparkban!
A közepes nehézségű, 15 kilométeres túrának a kezdőpontja Kőszeg romantikus belvárosából indul, ahonnan az Andalgó tanösvény tábláit kell követned az erdőben és hamar megérkezel az osztrák Rattersdorf falucskába. A túra innen a Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb célpontjához, a Hétforráshoz vezet. Ha jól figyelsz, kis szerencsével hallhatod az itteni bükkösben fészkelő ritka harkályokat, a fehérhátú fakopáncsot és a hamvas küllőt is. Helyi legenda szerint, ha valaki mind a hét forrásból iszik, szerelmes lesz.

Határokon át térben és időben – 3. Alpannonia® light körtúra

9. Kilátóról kilátóra a Soproni-hegységben

Járd végig a Soproni-hegység legszebb kilátóit ezen a 11 kilométeres gyalogos körtúrán!
Szerencsére végig jól jelzett utakon, kevés emelkedővel és több helyen rövidítési lehetőséggel kirándulhatod be a térség leglátványosabb kilátóit. Indulj el a Sörházdombi-kilátótól, majd kapaszkodj fel a Károly-kilátóhoz. Ezt követően, a Ciklámen tanösvény útvonalát követve juthatsz el a varázslatos Várhely-kilátóhoz. Pihenj meg a mesés Fáber-réten, majd a szelídgesztenyésen át irány a 374 méter magas, lélegzetelállító Gloriette-kilátó! A látnivalók sorát a Taródi-vár és a Hársfa sor elegáns villái zárják hazafelé.

Kilátóról kilátóra

10. Pes-kőre fel, Bundschuh-kúthoz le a Gerecsében

Töltődj fel a friss levegőn és kalandozz a Gerecse vadregényes tájain!
Ezen a közepes nehézségű, 13.5 kilométeres körtúrán a Pes-kő barlangot, az Őreg-erdőt és a Tarjáni-malomárok patakvölgyét fogod érinteni. Frissülj fel a Bundschuh-kút forrásánál és térj vissza Vértestolnáig, amely úton végig a sziklás hegyoldalak látványa fog elkápráztatni.

Pes-kőre fel, Bundschuh-kúthoz le!

11. A Bódvától a pálosok szár-hegyi kolostoráig Aggteleken

Te tudod hol van hazánkban a legjobb állapotban fennmaradt középkori pálos kolostora? Ha nem, akkor most eláruljuk: ez bizony a martonyi pálos templom- és kolostorrom, ami századok emlékeit őrzi erdei magányában.
Kirándulj a 700 éves kolostor romjaihoz ezen a közepes nehézségű, 9.7 kilométeres túrán, útba ejtve látványos kilátópontokat, ahonnan megcsodálhatod a csonkaságában is gyönyörű Esztramos-hegyet vagy a messziről kéklő Rakaca-víztározót.
Ne hagyd ki, mert ez a kirándulás garantáltan emlékezetes lesz!

A Bódvától a pálosok szár-hegyi kolostoráig

+1 Körtúra a Zselicben

Indulj útnak és járd be a Zselic legszebb részeit! Ez a könnyű, 6 kilométeres kirándulás a Katica Tanya Élményközpontból indul, amely során felfedezheted a természet gazdag élővilágát. Az erdőkben rétisas, darázsölyv, zöld küllő, fekete harkály és kis énekesek sokasága fészkel, így ha szerencsével jársz, még erdei koncertet is hallhatsz. Ezután Szilvásszentmártonban egy kis pihenőt tarthatsz illetve felfedezhetitek a helyi játszóteret a gyerekekkel. Érdemes szintén ellátogatni a mesterségesen kialakított horgásztóhoz, ahol sportpályát is találsz, így akár még egy focimeccs is beleférhet!

Körtúra a Patcáról

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds