Skip to main content

10+1 romantikus túra Valentin-napra

10+1 romantikus túra Valentin-napra

Nyakunkon a Valentin-nap. Titeket is jobban vonzanak a romantikus helyek, mint az erőltetett, közhelyes ajándékok? Akkor értékelni fogjátok ezt a 10+1 Valentin-napi túratippet, amely a kezdőknek emlékezetes randihelyszínt, a haladó pároknak pedig sablonos meglepetésektől mentes közös programot ígér. Összegyűjtöttük a legromantikusabb túráinkat, válassz közülük aktív élményt a hétvégére a plüss szívek helyett!

1. A Völgyvidék és a Budai-hegység határán – biatorbágyi kilátások

A Völgyvidék határán, a főváros közelében is akadnak elképesztő látványosságok, pazar kilátások. Biatorbágy leginkább a mára felújított viaduktjáról és a halastaváról ismert, pedig a környéken számos forrás, érdekes sziklaformáció rejtőzik. Túrátokat nemcsak egy különös kis kápolna keresztezi, hanem elhagyott borospincék is, melyeket a természet lassan visszakövetel magának. A kilátás pedig időről-időre elkápráztat majd titeket. Az útvonal tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, ugyanis a busz a túra kiindulópontjánál, a vonat pedig egy kilométeres sétatávolságra található.

A Völgyvidék és a Budai-hegység határán – biatorbágyi kilátások

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 13 km

Időigény: 5 óra

2. Kopár hegyeken Budaörs fölött

Egy másik, a főváros közvetlen szomszédságában található kirándulás is izgalmas kalandokat ígér, amely a BKK járataival is könnyen elérhető. Ez a rövid túra egy igazi aktív koktél, amely természeti látnivalóban, ipartörténeti különlegességekben, sőt történelmi és kulturális örökségekben is gazdag. A piros kereszt jelzés a Farkas-hegyre vezet, ahonnan jó messzire elláttok majd: a Törökugrató sziklája, a Duna víztükre, a Vértes és a Gerecse tűnnek fel a horizonton, de itt található a vitorlázórepülő-emlékmű is.

Kopár hegyeken Budaörs fölött

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 6 km

Időigény: 1 óra

3. Remete-barlangi körtúra

A túra Nagymarosról indul, fel az ősi Remete-barlangig, majd felvezet egészen a Dunakanyar talán legszebb kilátóhelyéig, a Hegyes-tetőn álló Julianus toronyig. Ezt követően a Köves-mezőn át érkezik vissza a kiindulópontig. A nehézségekben és panorámákban gazdag körtúra során megismerhetitek a Dunakanyar látványos részeit, illetve ízelítőt kaphattok a környék pezsgő túraéletéből is. Ha mindez nem lenne elég, akkor Nagymarosról átkompozhattok Visegrádra is, ahol az ősi múltra visszatekintő fellegvár izgalmas felfedeznivalókkal kecsegtet. A közepesen nehéz útvonal emelkedőkben és kalandos ösvényekben bővelkedik.

Remete-barlangi körtúra

Adatok

Térség: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 6 km

Időigény: 1 óra

4. Szent Márton hegyének meghódítása

Pannonhalma hegyének meghódítása mindkettőtök számára igazi élmény lesz, hiszen már a túra kiindulópontján található tápi Hegysor tájházaia is magával ragadnak titeket. A gyalogtúra átvezet a tápi szőlőn, majd továbbhaladva az egykori apátsági majornál egy istálló, egy nagyméretű kút és egy elhagyott, hosszú cselédház emlékeztet a múltra. A Szent Imre-hegyen megbújó különleges erdei kápolna után elhaladtok az Apátsági Gyógynövénykert és az Arborétum mellett, a dombtetőről pedig a Pannonhalmi Főapátságban gyönyörködhettek.

Szent Márton hegyének meghódítása

Adatok

Térség: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 12 km

Időigény: 3 óra

5. Körséta a titokzatos Vitányvárhoz

Könnyű sétát ígér ez a körtúra, melynek végpontja egy romantikus várrom a Vértes rengetegében. Tatabányától, a „Homoküzemi” megállótól egészen a várat jelző tábláig sétálhattok, ahonnan hamisíthatatlan vértesi rengetegben folytatódik az utatok. A vár alatt, a domboldalt megkerülve tárulnak elétek a vár impozáns falmaradványai, melyhez a romantikus hangulatot a várhoz fűződő szerelmes legenda szolgáltatja. Kalandozásotok után a völgybe visszatérve a már ismert útvonalon térhettek vissza a kiindulási ponthoz.

Körséta a titokzatos Vitányvárhoz

Adatok

Térség: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 6 km

Időigény: 3 óra

6. Bajóti Öreg-kő barlangtúra

Ezen a túrán bebarangolhatjátok az Öreg-kő sziklafalában megbújó titokzatos barlangokat és megismerhettek egy híres zarándokhelyet is. Bajótról indulva a kék barlangjelzést követve először az Öreg-kő hangulatos kis pihenőjéhez érkeztek, majd egy meredek lépcsősor után a sziklaüregeket érhetitek el. Innen már csak egy „ugrás” az Öreg-kő teteje, ahonnan tiszta időben egészen Esztergomig ellátni. Visszatérve a pihenőhöz a Lourdes-i barlang melletti Szent-kút tisztás lesz a következő megállótok, majd a péliföldszentkereszti országos búcsújáróhely következik. Itt érdemes megnéznetek a látogatóközpontot is, ahonnan a kék jelzésen haladva juttok vissza Bajótra.

Bajóti Öreg-kő barlangtúra

Adatok

Térség: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 10 km

Időigény: 4 óra

7. Palócföld ékszerdobozától Isten tenyeréig

Kirándulásotok Hollókő Ófalujának központjából indul. Elsőként a Kertekalja tanösvényen haladtok majd keresztül, ahol a patakmederben kiépített pallókon sétálva ismerkedhettek meg a környék élővilágával és a patak szerepével a falu egykori életében. Az Ófalut alulról megkerülve egy lépcsősor után éritek el a legendás, szépen felújított várromot, amely az idilli tájat koronázza. Útközben átkelhettek a Cserhát legnagyobb fahídján és megtekinthetitek az egykori parasztfürdő romjait is. A hosszan elnyúló gerincen végigsétálva a híres Kéz-kilátóból, Isten tenyeréből pillanthattok rá Felsőtoldra és a tágabb környezetére. Ezután a Zöldúton térhettek vissza Hollókőre, ahol faluséta jegyet váltva betérhettek néhány portára is.

Palócföld ékszerdobozától Isten tenyeréig

Adatok

Térség: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 9 km

Időigény: 3,5 óra

8. Ágasvári körtúra

Mátraszentistvánból, a sípálya alsó részéről indul a túrátok az egykori üvegmestereknek emléket állító Hutahelyhez. A hutát elhagyva, a kék jelzést követve térjetek rá a patak mellett futó ösvényre, ahonnan az út kisvártatva a hegyoldalba kapaszkodik az Ágasvári turistaház hangulatos tisztásáig! Itt érdemes szusszanni egy jókorát, mert innen egy meredek kaptató visz fel az Ágasvár csúcsára, ahol csodás panoráma vár rátok. A csúcsról egy hullámzó ösvény a Szamár-kő mellett, a Mátra-bérc peremén kanyarog Mátraszentistvánig, útközben pedig szép rálátás nyílik a sípályára és környékére.

Ágasvári körtúra

Adatok

Térség: Északi-középhegység

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: nehéz

Táv: 9 km

Időigény: 4 óra

9. A Széchenyiek nyomában

Túrátok kezdőpontját, a negycenki Széchenyi-kastélyt kisvasúttal is megközelíthetitek. A parkolóból a kastély bejáratával szembeni Hársfasor felé veszitek az irányt, melynek a végén találjátok a legnagyobb magyar fiának, Széchenyi Bélának és feleségének a síremlékét. Innen a Mária úton folytatjátok az utatokat Fertőboz irányába a Julianus völgyön át. Fertőbozon a Hűség napja emlékmű melletti lépcsősoron felsétálva értek fel a Gloriette-hez, ahonnan csodálatos panoráma tárul elétek, tiszta időben egészen Pozsonyig. A kilátótól Nagycenk felé veszitek majd az irányt a Mázsa házsor felé, ahonnan visszatérhettek majd a Múzeumvasút parkolójába.

A Széchenyiek nyomában

Adatok

Térség: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 8 km

Időigény: 3 óra

10. Gyalogtúra a Mecsek legszebb völgyében

A „magyar Svájcból”, azaz Óbányáról indul a Kelet-Mecsek legismertebb és egyik legszebb túrája. A tiszta, rendezett falu különlegessége, hogy oda autóval nem is lehet behajtani, azt a falu szélén lévő parkolóban kell hagynotok. Utatok a falu belső határában a pisztrángos tavaknál kezdődik és az Óbánya, illetve Kisújbánya között húzódó völgyön keresztül halad. Itt olyan természeti csodákat láthattok, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő szikla. Innen egy gyönyörű réten át felfelé visz az út a gerincre, majd a Somos-hegy nyergéből leereszkedik a fenyvesek csöndjében megbúvó Réka kunyhóhoz. Továbbhaladva Óbánya irányába felmászhattok a Belátó kilátóra is, ahonnan pazar kilátás nyílik az egyutcás kis település fehéren sorakozó házaira.

Gyalogtúra a Mecsek legszebb völgyében

Adatok

Térség: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 14 km

Időigény: 5 óra

10+1. Téli csavargás Lillafüreden

A Szinva és a Garadna folyó találkozásánál található Lillafüred, a Bükk varázslatos tájakban gazdag vidéke. A Palotaszálló, a Hámori-tó és a 2022-es Év Kilátója, a Zsófia-kilátó mára már a miskolci városrész szimbólumává vált, azonban ezeken túl is számtalan természeti értéket és látnivalót rejt magában a településrész. Ilyen például az ikonikus látnivalók mentén kanyargó Lillafüredi tanösvény, amely az Anna-barlangtól, illetve Magyarország legnagyobb vízesésétől, a 20 méter magas Szinva-vízeséstől indul és a Lillafüredi Libegőhöz érkezik. Ha már itt vagytok, érdemes befizetni egy útra, ugyanis így juthattok el a legegyszerűbben az Oxigén sétaút kezdőpontjához, a Jávorhegyre. A 4,3 kilométeres körtúra során a Bükk gazdag természeti kincseiről, állat- és növényvilágáról tudhattok meg nagyon sok mindent.

Lillafüreden járva érdemes leereszkedni a különleges oldásformákat és lenyűgöző cseppkőképződményeket rejtő Szent István-barlangba, majd azonnal a csúcsra törve felsétálni a nemrég újjáépített díjnyertes Zsófia-kilátóhoz. A könnyed túrával elérhető építmény tetejéről a lábotok előtt hevernek majd a Szinva- és Garadna-völgy kincsei. Ha egy újabb felfedező túrára vágytok, akkor a Szinva tanösvényre lépve érhetitek el a Molnár-sziklát, ahonnan mesés panoráma nyílik a Szinva völgyére, valamint szintén a tanösvény egyik állomásaként szereplő Szeleta-barlangot, amely Európa egyik legjelentősebb őstörténeti és egyben a hegység leggazdagabb ősrégészeti lelőhelye. Ezt a fantasztikus napot pedig levezetésként megkoronázhatjátok egy látványos kisvasutazással, legvégül pedig pótolhatjátok a felhasznált energiát az országos hírűvé vált halsütöde, a Vendéglő a Pisztrángoshoz jobbnál jobb fogásainak elfogyasztásával.

Nézz körül az ország kedvenc kilátójából!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds